משקפי כושר הינם ללא ספק כלי יעיל לתרגול ושיפור קוצר ורוחק ראיה. הן ממש לא פתרון קסם אלא דורשות שימוש נכון ותרגול על מנת להשיג שיפור בראיה. יש שמדווחים לאחר תרגול ארוך טווח על הפחתת מספר במשקפי הראיה הרגילות.
במאמר להלן נסרוק את הרקע והבסיס המדעי לפיתוח משקפי הכושר וכיצד בדיוק הן עובדות, ונענה על שאלות שעולות מצרכנים ומשתמשים.
העיקרון האופטי בבסיס משקפי הכושר
כאשר מסתכלים על עצם דרך פתח קטן מאד (חור), תמיד נראה את העצם בברור כיוון שרק קרני אור רציפות עוברות דרך החור, והמעגל המטושטש הנוצר סביב עצם על ידי עין בעלת ראיה ירודה מופחת כמעט לאפס, באופן שאנו רואים את העצם דרך החור בדיוק כאילו הרכבנו משקפיים רגילות. משקפי ראיה נועדו (כל אחד לפי המספר שלו) להביא את העצמים שאנו רואים קרוב מספיק או רחוק מספיק מהעין על מנת שיהיו בדיוק בפוקוס המתאים כדי לראותם בברור.
לראות עצם בברור פירושו שקרני האור הפוגעות בעצם ונקלטות על ידי העין, נופלות על הרטינה (הרשתית) במיקום הנכון ומהמרחק הנכון. בקוצר ראיה העצם הנצפה מתמקד לפני הרשתית, ולכן עצמים קרובים נראים בברור אך עצמים רחוקים נראים במטושטש. זה כיוון שהעין עצמה ארוכה מידי. לעומת זאת ברוחק ראיה, תמונת העצם הנצפה מתמקדת מאחורי הרשתית ועל כן במקרה הזה יש צורך במשקפי קריאה קמורות.
לכן, בשימוש במשקפי כושר, ובתנאי שאין פגם פיזיולוגי לרשתית או בעיית אטימות בעין (קטרקט למשל), העצמים הנצפים דרך חורי המשקפיים נראים בבירור וללא כל טשטוש, הן עבור קצרי ראיה המסתכלים דרכם על עצמים מרוחקים, והן עבור הסובלים מרוחק ראיה, המשתמשים במשקי הכושר לקריאה או להתבוננות על עצמים קרובים.
כמובן שבמשקפי הכושר לא מתבוניים בעצמים דרך חור בודד אלא דרך סדרה של חורים. זה מאפשר להגדיל את שדה הראיה ולשפר את הבהירות הכללית של העצמים הנצפים תוך שמירה על חדות הראיה. יחד עם זאת, אמנם שדה הראיה רחב מספיק על מנת לצפות מקרוב או מרחוק (לפי הצורך) בעת ישיבה, אסור בשום פנים ואופן להשתמש במשקפי הכושר בזמן נהיגה או הליכה ברחוב.
הראיה הפריפריאלית (המרחבית) הצדית של העיניים חסומה בזמן השימוש במשקפיים. יש להשתמש בהם רק במצבים הדורשים שיפור ראיה ובטוחים לשימוש ללא ראיה מרחבית כגון עבודה מול מחשב, קריאה, צפייה בטלוויזיה, צפייה בהרצאה וכדומה.
באופן תיאורטי ומבחינה אופטית, היה טוב יותר לו עדשות משקפי הכושר (העשויות פלסטיק) היו יכולות להיות דקות יותר והחורים קטנים יותר, אך בפועל העין מסתכלת דרך חורים שהם מעין תעלות קטנות ועל כן דרוש מעט זמן להתרגל לשימוש במשקפיים בעיקר בזמן הזזת הראש.
העיקרון הוויזואלי בבסיס משקפי הכושר
החוויה הראשונית כאשר משתמשים לראשונה במשקפיים היא של "ראיית זבוב", כלומר, בהתחלה רואים לכאורה את העצם מופיע מספר פעמים בגרסאות מוקטנות ולפעמים חלקים של העצם הנצפה חופפים זה על גבי זה. זה מתרחש רק בתחילת השימוש, אם בכלל ועם התרגול עם המשקפיים נעלם. דבר נוסף שקורה בהתחלה הוא שכאשר מזיזים את הראש, המיקוד על החפצים הנצפים מתערבל וזה עשוי להציק למשתמשים מתחילים. יש כאלו שאפילו מקבלים בהתחלה כאבי ראש כתוצאה מכך.
לכן, כמו בהרבה טיפולים אחרים, לפני שמרגישים את התועלות שלהם, יש לעבור את שלב ההתחלה וללמוד כיצד להרפות ולהירגע וכן להרפות את העיניים על מנת להשתמש לאורך זמן במשקפי הכושר. לחלק מהאנשים זה קל ולחלק לוקח יותר זמן להתרגל.
עניין התזוזות המבלבלות של העצמים הנצפים דרך המשקפיים בזמן הזזת הראש הוא עניין שפשוט צריך לקבל ולהתרגל אליו. מערכת הראיה במוח מקדישה משאבים רבים לתיווך בין מה שקולטת העין לבין המידע על תנוחת הראש במרחב. כמו כן, המיקום המדויק על הרשתית שעליו מתקבלת תמונת העצם הנצפה הינה בעלת חשיבות מכרעת.
באופן רגיל (ללא המשקפיים) אנו לא מרגישים את זה כי זו מערכת מוחית אוטומטית, אך זה נעשה פתאום מורגש כשהמוח צריך להתרגל למשהו חדש (במקרה הזה משקפי הפלא, משקפי הכושר, או משקפי ה GYM שהם חלק מהשמות שניתנו בעברית למשקפים אלו).
יתרון השימוש במשקפיים לצורך שיפור ראייה
לפי ד"ר בייטס, שימוש במשקפי ראייה רגילות מוסיף למתח בשרירי העיניים שהינו הגורם לכתחילה לירידה בראייה. יחד עם זאת, עד שאדם לומד דרכים להרפות את שרירי העיניים, אם הוא רק יסיר את משקפי הראייה, זה רק עלול להחמיר את המצב. כיוון שבזמן שימוש במשקפי כושר, התכווננות עדשת העין על מנת לחדד את הפוקוס אינו רלוונטי, לכן האדם המשתמש במשקפיי הכושר חופשי מתוספת המתח בשרירי העיניים שמשקפי הראייה הרגילות גורמות, תוך שהוא נהנה מחדות ראיה ללא צורך במאמץ מיותר לעיניים.
עובדה זו כשלעצמה היא לא מה שמשפר ראייה לטווח ארוך, אלא לאור העובדה שאדם מפחית ממתח שרירי בעיניים באמצעות משקפי כושר, הוא מעלה את הסיכוי להצליח בשיפור ראייה גם על ידי אמצעים אחרים. רבים מהמשתמשים מדווחים שגם לאחר הורדת המשקפיים, הם מסוגלים לראות בברור למשך זמן משתנה (תלוי באורך תקופת התרגול), כיוון שמתח רב ירד מהעיניים.
זוהי, דרך אגב, אחת הסיבות לכך ששימוש במשקפי כושר מומלצת גם לאנשים עם ראייה תקינה שיושבים שעות רבות מול מחשב. משקפי הכושר מסייעות להפחית את רמת הבוהק של הקרינה המשודרת ממסך המחשב לעיניים וכן את המתח שבלקרוא אותיות קטנות לאורך שעות רבות ביום.
ההבדל בין הרצוי למצוי מבחינת עיצוב משקפי הכושר וגודל החורים אינו רק עניין של ייצור. החורים גדולים יותר מהאופטימלי ועדשות המשקפיים עבות יותר כיוון שנכנסת כאן החשיבות של הלמידה של המוח מכל התהליך: על מנת שראייה תשתפר לטווח ארוך לא מספיק להפחית מתח משרירי העיניים או ליהנות למשך אותו זמן מחדות ראיה ללא משקפי ראייה.
שיפור לטווח ארוך מבוסס על פידבק (משוב) שהמוח מקבל מהעיניים. לכן, חורי משקפי הכושר מפחיתים את הטשטוש סביב עצם נצפה אך לא מבטלים אותו לגמרי. כך, יחד עם זה שהעיניים מרפות את שריריהם, העובדה שאדם עדיין נהנה מראייה חדה מעביר מסר למוח שראייה טובה יותר באה עם הרפיית העיניים. עם ההתקדמות בתרגול עם המשקפים המוח לומד את השילוב החדש הזה ולאט הופך אותו לאוטומטי. כך, אפילו באופן בלתי מודע לחלוטין, אדם לומד לשפר את ראייתו באמצעות הרפיית שרירי העיניים ולא באמצעות אימוצם (שזהו האינסטינקט הראשוני המתרחש אצל הסובלים מקוצר ראייה). לו היו עושים את משקפי הכושר בדיוק כמו שהם היו צריכים לכאורה להיות מבחינת יתרון אופטי, זה היה עושה לעיניים את כל העבודה, והמוח לא היה לומד כיצד ליישם את השילוב החדש ללא השימוש במשקפי הכושר.
מומחים ממליצים אף על הנחת כפות הידיים על העיניים למספר דקות ועל אימוץ שיטות הרפיה פשוטות למשך מספר דקות לפני תחילת השימוש במשקפי הכושר. כמו כן חשוב לשמור על המודעות בצורך להפרות את העיניים בזמן שימוש במשקפיים. זה מסייע להתרגל מהר יותר ולהתחיל ליהנות מחדות הראיה מהר יותר.
שימושים שונים במשקפי הכושר
באופן כללי משקפי הכושר משמשים לשתי מטרות: ככלי לשיפור ראייה לטווח ארוך, או כתחליף ישיר בזמן נתון לצורך בשקפי ראייה רגילות. הם רגילות לשמש באופן חופשי כתחליף למשקפיים בכל פעם שאדם רוצה לראות משהו בייתר ברור, אך בשום אופן לא בזמן נהיגה או כל התנהגות הכרוכה בסיכון.
קל להשתמש בהם יותר כאשר יש אור בסביבה לעומת כאשר הסביבה חשוכה או מעומעמת. אם אתם זקוקים למשקפיים לצורך צפייה בטלוויזיה, סרט או מחשב, עדיף להשתמש במשקפי הכושר במקום במשקפי הראייה הרגילות כיוון שזה תורם להרפיית העיניים ועדיים מקנה לכם חדות ראייה. אמנם ישנם אנשים שזה לא נוח להם, אך אם אתם מוצאים את זה מתאים – עדיף ומומלץ.
עוד ממליצים מומחי שיטת בייטס לשלב את השימוש במשקפיים עם תרגילי עיניים סטנדרטים ואל רק בזמן בו אתם נזקקים לחדות ראייה. אחד מהשילובים המומלצים הוא להחזיק דף עם כיתוב מול העיניים, ולהזיז אותו בכיוונים שונים תוך שאתם עוקבים אחרי הכתוב דרך משקפי הכושר. זה יכול לגרום בלבול ואפילו מעט סחרחורת אבל מחקרים הראו שזה בעל יתרון לחדות הראיה בזמן סקאדות (תנודות עיניים קטנות מאד ומהירות המרחשות בזמן קריאה באופן בלתי מודע).
מרכז גלים מספר לרוכשים משקפי כושר מספר תרגילים בסיסי שמומלץ לשלב עם התרגול.
אחת מהסיבות לכאבי ראש המופיעים אצל משתמשים מתחילים עם משקפי הכושר היא העובדה שראיה בינוקולארית אינה מתאפשרת במאת האחוזים עם משקפי כושר. ראייה בינוקולארית פירושה החיבור שעושה המוח בין המידע המתקבל משתי העיניים (שהוא שונה במקצת זה מזה בגלל הזויות שלהן), על מנת שאנו נקבל במודעות עצם אחד שאנו רואים מולנו ולא כמה חלקים של אותו העצם.
במקרים כאלו ניתן להסיר בכל פעם עדשה אחת של משקפי הכושר ולתרגל רק עין אחת בכל פעם. אתם תגלו שהחידוד ראיה המתקבל בעין המתרגלת עם המשקפיים מושלך גם העין השנייה, שוב- הודות לחיבור שעושה המוח. בנוסף, אופן זה מאפשר גם לעין שלא צופה דרך 'משקף' הכושר לתרגל חידוד ראיה ולשלוח משוב חיובי למוח. לצרוך מטרה זו אין צורך בהכרח להסיר עדשה אחת של משקפי הכושר (אם אתם לא סובלים מכאבי ראש). ניתן פשוט לחסום באמצעות מדבקה בכל פעם צד אחד של המשקפיים.