תרגום מחקרה של אנט קיילגרן, אוניברסיטת קרלסטד, שבדיה, דצמבר 2008.
תועלות טיפול במכל הציפה כפי שנמצא במחקרים קודמים
טכניקת טיפול בגירוי סביבתי מצומצם (REST) באמצעות מכל ציפה הינו בעל תועלת בהפחתת כאבים וסטרס.
סדרה של תועלות בריאותיות של הטיפול במכל הציפה כבר הוכחה מחקרית בעבר, למשל – הגברת בריאות כללית (Kjellgren 2001, Mahoney 1990, Schulz & Kaspar 1994), הפחתת כאבים (Kjellgren 2003, Norlander 2001, Kjellgren 2001, Turner 1984), הפחתת מתחים וסטרס (Bood 2005, 2006, Kjellgren 2001) והקלה בסנדרום שחיקה פסיכולוגי (Bood 2006, Asenlof 2007).
כמו כן מחקרים מצאו שטיפול במכל ציפה נמצא מועיל כטיפול משלים בפיסכותרפיה (Asenlof, Jessen 1990)
תיאוריות מחקריות שונות מסבירות את האפקט החיובי של הטיפול במכל ציפה. חלקם מייחסות אותו להפחתה בהורמוני סטרס המתרחשת בעת הטיפול המכל הציפה (מדדים פיזיולוגים – Kjellgren 2001, Turner 1990), לשחרור אנדורפינים (משככי כאבים טבעים המיוצרים על ידי הגוף – Schultz & Kaspar 1994). קיימת אף השערה שבעת הטיפול במכל הציפה מתגברת פעילות המערכת הקנבינואידית הטבעית של הגוף, מה שמשפיע לטובה על מערכות גופניות, מחשבתיות ורגשיות לטובה.
חווית מצבי תודעה גבוהים בזמן ציפה והשפעתם המיטיבה
אחד מהאפקטים הנוספים העשויים להופיע בזמן או בעקבות טיפול במכל הציפה הינם מצבי תודעה גבוהים (ASC- Altered States of Consciousness).
אחד מהאפקטים הנוספים העשויים להופיע בזמן או בעקבות טיפול במכל הציפה הינם מצבי תודעה גבוהים (ASC- Altered States of Consciousness).
מצב תודעה גבוה, מוסבר על ידי מי שנתן למונח את שמו – צ'ארלס טארט (1972):
"הגברה איכותית בדפוס הכללי של תפקוד מנטלי באופן בו מי שחווה את המצב מרגיש שהתודעה שלו שונה באופן מהותי וקיצוני מהאופן בו היא מתפקדת בדרך כלל ביומיום".
"הגברה איכותית בדפוס הכללי של תפקוד מנטלי באופן בו מי שחווה את המצב מרגיש שהתודעה שלו שונה באופן מהותי וקיצוני מהאופן בו היא מתפקדת בדרך כלל ביומיום".
חוקר בשם מצנר (1992) לעומתו, הגדיר מצבי תודעה גבוהים באופן קצת שונה:
"ASC הוא שינוי בחשיבה, הרגשה ותפיסה שיש לו התחלה, אמצע וסוף".
"ASC הוא שינוי בחשיבה, הרגשה ותפיסה שיש לו התחלה, אמצע וסוף".
ואכן, מחקרים מראים שטיפול במכל הציפה משנה את תפיסת הזמן (Kjellgren 2003, Ludwig 1990, Raab & Gruzelier 1994), יוצר שינוי בתפיסה החושית (ראייתית ושמיעתית), בדימוי הגוף במוח (צפים וותיקים מדווחים איבוד תחושת גוף או תחושה כאילו הם עומדים במקום לשכב או מסתובבים במעגלים כאשר ברור להם מבחינה הגיונית שזה לא אפשרי), וקיימים אף דיווחים על תחושה של מעוף או חוויות חוץ גופיות (OBE).
שינויים נוספים בתפיסה המציאותית בזמן טיפול במכל הציפה הם הגברת יכולת חשיבתית (הגברת יכולות יצירתיות, הגברת שטף אסוציאציות ועוד (Neisser 1967, Norlander 1998)
מצבי תודעה גבוהים כגון אלו כמעט תמיד נתפסים בעיני מי שחווה אותם בתור חוויה נעימה וחיובית (Norlander 2001). יותר מכך, מסתבר שהמצב התודעתי הזה המושרה בעת הטיפול במכל הציפה אינו תלוי בציפיות המוקדמות של האדם טרם החוויה, ואף לא בנסיבות או באירועים המתרחשים מחוץ למכל הציפה סביב זמן הטיפול (Bood 2005, Norlander 2001).
לעיתים, במהלך חווית מצבי תודעה גבוהים מתרחשת חוויה של מציאות מחוץ לגבולות הגוף, וכוללת לעיתים חוויה ספיריטואלית (רוחנית). Kasprow ו- Scotton בספרם מ 1999 מציינים שחוויה מעין זאת מגבירה באדם תחושות אלטרואיזם ואמפתיה, מגבירה יצירתיות וכוח יצירה ותחושה של חיבור כמעט מיסטי עם האנושות כולה. דיווחים אלו עלו לאורך תרבויות שונות ברחבי העולם כתוצאה מטיפול במכל הציפה. אלו דיווחים דומים לחלק מהדיווחים של אנשים שחוו מוות קליני (Near Death Experience).
כאן מתחברים שני העולמות- חוויה ספיריטואלית עם תחושת ושיפור בריאות כללית. כוחה המרפא של חוויה רוחנית כבר הודגם בעבר (Asenlof 2007, Breakey 2001, Fallot 2001), וגם ידוע כיום בתור אחד מהאפקטים המידיים של מדיטציה.
חוויות מצבי תודעה גבוהים תחת מדיטציה בהשוואה למכל הציפה
למי שמתורגל במדיטציות גבוהות זה בוודאי מוכר. זמן ותרגול רב דרושים כדי להגיע למצבים אלו במדיטציה, בעוד הם מתרחשים די מהר וללא ידע או תרגול מוקדם באמצעות טיפול במכל הציפה.
במהלך מצבי תודעה גבוהים עשוים לעלות זיכרונות מהעבר. בדרך כלל מדובר על זיכרונות בעלי משמעות רגשית. כמעט בכל הדיווחים המתועדים של זיכרונות העולים בעת הטיפול במכל הציפה, התחושות העולות מזיכרונות אלו הם חיוביים ואינם גורמים לאי נוחות. בודדים מאד האנשים שיצאו מטיפול במכל הציפה לפני סיומו בגלל אי נוחות או יכולת להתמודד עם הזיכרונות שעלו בהם (פחות מ 5% – Suedfeld & Borrie 1999).
קיים אף תיעוד מחקרי לכך שנבדקים שעברו טיפול במכל הציפה דרגו את רמות הפחד או אי הנוחות שלהם כנמוכות יותר מנבדקים שלא עברו טיפול במכל הציפה (Norlander 2001).
כלים מחקריים שונים עוצבו על מנת למדוד את שיש לחוויית מצבי תודעה גבוהים בזמן טיפול במכל הציפה על מצב רוח, שיפור ושינוי תפיסתי וקוגניטיבי. חלק מהכלים הם: HSR, המודד דירוג עוצמת הזיות (Riba 2001) ושאלון APZ/OAVAV המודד את עוצמת השינוי החוויתי של אדם לעומת המציאות היומיומית שלו. שאלון מקוצר המבוסס על שיטה זו משמש רבות במחקרים אקדמאים אודות מכל הציפה ונקרא EDN. (Dittrich 1998).
רוב המחקר על ההשפעות של מכל הציפה התרכז עד כה בהפחתת כאבים ומתחים. לא נעשו מספיק מחקרים, לטענת קיילגרן, שהתמקדו בחוויה התפיסתית עצמה שמתרחשת במכל הציפה. לאור הפופולריות העולמית הרבה שצובר הטיפול במכל הציפה, ולאור העובדה שקליניקות ומכוני בריאות החלו משתמשים במכל הציפה למטרות רפואיות, חשוב לבחון את החוויה הקוגניטיבית המתרחשת בעת הטיפול במכל הציפה, ולבדוק האם לנסיבות הסביבתיות קיימת השפעה על האפקט המיטיב של החוויה.